Gastvrijheid sinds 1468

Ons verhaal

Wij zijn Peter en Job.

Samen zijn wij al vele jaren werkzaam bij Restaurant Het Schaap. Peter is op zijn 16e onze keuken binnen gelopen voor zijn eerste stage en sindsdien uitgegroeid tot onze chef-kok en het culinaire en creatieve brein in de keuken. Job is als kind opgegroeid in het restaurant en, na ouders Constant en Ernette, de zevende in een lijn van vele voorvaderen die op deze locatie hun thuis hebben gevonden.

Met elkaar zijn we gedreven om een prachtige gastronomische ervaring te bieden aan onze gasten. Volgens ons is de sleutel tot een prachtige beleving het creëren van een ervaring waar wij ons zelf ook in thuis zouden voelen. Eerlijke, pure smaken en gerechten die met passie worden bereid. Gastvrijheid die zich kenmerkt door vakmanschap en oprechte aandacht voor onze gasten. Bij ons mag men zich thuis voelen.

Hier geen witte of zwarte brigade, gezamenlijk werken wij als één team om iets moois neer te zetten.

Welkom

Rijke historie

Ons restaurant bevindt zich aan de entree van het centrum van Barneveld. Een locatie waar wij al vele eeuwen gevestigd zijn.

In 1968 hebben wij uit handen van de burgemeester een oorkonde ontvangen voor ons 500-jarig bestaan. Aan de architectuur van het pand kunt u nog duidelijk de originele functie als boerenbedrijf herleiden. Ondanks dat de naam van het bedrijf anders doet vermoeden werden er hier hoofdzakelijk koeien gehouden. Naast een kleine ruimte die diende als café is de functie van boerderij tot in de jaren ’50 blijven bestaan.

De naam ‘Het Schaap’ is te herleiden naar een schapenmarkt die vroeger werd gehouden in het centrum van Barneveld. Uit onderzoek door een historicus in de jaren ’60 bleek dat al gedurende schapenmarkten in de 17e eeuw bij Herberg ‘Het Schaap’ versnaperingen werden geschonken aan de handelaren. In zijn verslag worden ook verhalen genoemd waarin de lokale held Jan van Schaffelaar nog zijn vlucht tot de herberg genomen zou hebben.

Gekeken naar de meer recente geschiedenis zullen Barnevelders zich nog het echtpaar Jaap van den Brink en Jannie van den Brink – Snellen herinneren die het bedrijf overnamen in 1968 van haar ouders Jan Schouten Snellen en Hendrikje Snellen – Schut. Voor vele Barnevelders groeide het bedrijf in die tijd uit tot een populair café en iconische plek in het dorp.

Vanaf 1991 deden zij het bedrijf over aan hun dochter Ernette Wilms – van den Brink en haar man Constant Wilms. Onder hun leiding ontwikkelde het bedrijf zich tot wat het nu is. Van een gezellig dorpscafé met een kleine hap tot een gewaardeerd en geliefd restaurant in de omgeving.

Nu met de volgende generatie die klaar staat in de persoon van Job Wilms kunt u erop rekenen dat gastvrijheid en kwaliteit waarden zijn die nog vele jaren gewaarborgd zullen worden op deze prachtige locatie.